Gerard Wilschutpad 98 (de gymzaal), 3191 XJ, Hoogvliet
+31 6 219 538 22

Hankumdo

Hankumdo is een Koreaanse zwaard-kunst die ontwikkeld is door Kuksanim Myung Jae Nam en is gebaseerd op het Koreaanse alfabet, het Han’gul. Het werd in 1997 voor het eerst aan het publiek geïntro-duceerd tijdens de opening van de derde editie van de ‘International Hapkido Games’.

De verdediging bij Hankumdo is gebaseerd op Hankidotechnieken waarmee men de aanvaller kan ontwapenen. Hankumdotechnieken kunnen worden onderscheiden in aanvalstechnieken en verdedigingstechnieken. Wanneer je de vijf basistechnieken toepast, is het mogelijk om het Koreaanse alfabet die uit 24 verschillende tekens bestaat te schrijven. Deze 5 basistechnieken bestaan uit de horizontale blok, de verticale slag, de horizontale slag, de diagonale slag en een voorwaartse steek.

Naast de basisvaardigheden van een zwaardhanteren, wordt er ook bijvoorbeeld getrained in visualisatietechnieken, met een sparringpartner en dien je kaarsen uit te snijden. In het begin traint de leerling met een Mok Do, een zogenaamd houten zwaard. Zodra de leerling meester is geworden in de Hankumdo mag deze een echt metalen trainingszwaard hanteren. 

Bij Hankumdo komt het, net zoals met Hankido, niet neer op kracht, maar op het gebruiken van beheerste technieken. Gezien de beheersing van technieken is deze vechtkunst alleen geschikt voor volwassen personen.

Hankumdo staat voor het volgende:

Han:
het Koreaanse volk

Kum:
het zwaard

Do:
de weg, de manier

I.H.F. Hankumdo

‘In Mu Kwan’ onderwijst Hapkido volgens de stijl van de International H.K.D. Federation die ontwikkelt is door Kuksanim Myung Jae Nam. Hieronder staat kort weergegeven wat de belangrijkste onderdelen zijn waaruit het I.H.F. Hankumdo bestaat:

Hankumdo Junbi Undong
Voordat men aan het alfabet begint dient men eerst de basistechnieken te trainen. Enkele delen van die basis zijn bijvoorbeeld het zwaard te trekken en terug te steken. Het vasthouden van het zwaard en uiteraard de warm up en de valoefeningen.

  • Bo Bop
    De Basissteps die bij Hankumdo gelden, deze steps komen in alle technieken terug.
  • Kibon
    Basis slag en verdediging technieken met het zwaard. Ook het opwapenen van het zwaard en het terugtrekken van het zwaard. Het oefenen van deze technieken met een tegenstander behoort ook tot de vaardigheden.
  • Kumbeop
    De 24 karakters van het Koreaanse schrift uitgevoerd in diverse variaties. Van het visuele tot het gebruik van steps en circel technieken, alsmede het combineren van deze technieken.