Gerard Wilschutpad 98 (de gymzaal), 3191 XJ, Hoogvliet
+31 6 219 538 22

Hapkido

Grondlegger Hapkido

De grondlegger van Hapkido is Grootmeester Choi Yong Sul. Hapkido werd voor het eerst geïntroduceerd in 1948 toen Choi zijn eerste school opende in Dea-Gu. In 1958 gaf Grootmeester Choi zijn stijl de naam ‘Hapkido’.

Hapkido is een Koreaanse gevechtskunst die gebaseerd is op de kracht van de tegenstander. Dat wil zeggen dat de uitgevoerde aanvalskracht van de tegenstander wordt gebruikt om hem ten val te brengen. Omdat hierbij weinig kracht wordt gebruikt is deze vechtkunst ook geschikt voor mensen die niet over een grote fysieke kracht beschikken, zoals vrouwen en kinderen.
Hapkido bevat ongeveer 3800 technieken en is dus een krijgskunst waar je je leven lang in kunt blijven ontwikkelen. Hierbij staat het gebruik van vele drukpunttechnieken (Suchimdobup) centraal die als hulpmiddel dienen om je tegenstander onder controle te houden en uit te schakelen. Daarnaast spelen de vele werp, stoot, trap en klemtechnieken een grote rol en leert men zich in een later stadium te verdedigen tegen wapens zoals mes, zwaard, pistool en leert men dagelijkse gebruiksvoorwerpen als wapen te gebruiken.

De naam Hapkido staat voor het volgende:

Hap:
Harmonie, coördinatie. Hiermee wordt de harmonie bedoeld tussen lichaam en geest die wij door training en meditatie bereiken.

Ki:
De innerlijke kracht. Door ieder levend wezen stroomt KI oftewel de levenskracht. Door training, meditatie en ademhalingsoefeningen wordt de KI versterkt.

Do:
De weg, manier of methode. Hiermee wordt de manier waarop wij de eenheid van geest en versterking van de Ki verkrijgen bedoeld. Dit wordt bereikt door het beoefenen van Hapkido.

I.H.F. Hapkido

‘In Mu Kwan’ onderwijst Hapkido volgens de stijl van de International H.K.D Federation die ontwikkelt is door Kuksanim Myung Jae Nam. Hieronder staat kort weergegeven wat de belangrijkste onderdelen zijn waaruit het I.H.F. Hapkido bestaat:

 • Dan Jon Ho Hup
  Abdominaal ademhalen waarbij men de innerlijke kracht en levensenergie verhoogt.
 • Nak Bup
  Valoefeningen.
 • Bal Chagi
  Traptechnieken. Er zit een duidelijk verschil tussen de Taekwondo traptechnieken en die van Hapkido. Niet alleen de benamingen van deze trappen zijn anders. Zo zijn er ook traptechnieken die anders worden uitgevoerd dan in het Taekwondo.
 • Kwon Beop
  Dit zijn slag- en stoottechnieken. Kwon Bop kan onderverdeeld worden in ‘Dan Shik Kwon Bop’ en ‘Chun Hwan Kwon Bop’. Dan Shik Kwon Bop zijn enkelvoudige technieken die meestal getraind worden door leerlingen met witte tot roodzwarte band (kupgraden). Chun Hwan Kwon Bop zit technisch veel ingewikkelder in elkaar. Dit zijn gecombineerde technieken waarbij men steeds cirkelvormige bewegingen maakt waardoor de technieken snel achter elkaar uitgevoerd worden. De effectiviteit van de technieken wordt hierdoor optimaal en ze hebben grote impact. Deze vorm van Kwon Bop wordt meestal beoefend door dangraden (zwarte banders).
 • Kyok Ki Do Bop
  In dit onderdeel worden alle Hapkidotechnieken toegepast in het vrije gevecht waar bijna geen regels aan te pas komen.. Kyok Ki Do Bop kan echter ook beoefend worden in de vorm van een demonstratief gevecht waarbij men zich moet verdedigen tegen één of meerdere tegenstanders.
 • Ho Shin Do Bop
  Lagere kupgraden leren in dit onderdeel bevrijdingen (Paegi), slag-en stoottechnieken (Chigi Bop) en klemmen (Kokki) toepassen op een tegenstander die de polsen en kleding vastgrijpt. Op een volgend niveau leert men zich verdedigen tegen een aanvaller die een slag of stoot uithaalt, trapt of aanvalt met een mes.Bij Ho Shin Do Bop maakt men gebruik van klemmen op gewrichten, werptechnieken, hoge en lage trappen, drukpunttechnieken, etc.
 • Byung Sul Do Bop
  Wapentraining met onder andere; Kum (zwaard), Dan bong (korte stok), Jang bong (lange stok, schouderhoogte), Sang jul gon (nunchaku), Tie (band of touw).
 • Ki Hap Do Bop
  Bij Ki Hap Do Bop demonstreert men de innerlijke kracht, maar ook de enorme krachten die kunnen vrijkomen als een techniek perfect wordt uitgevoerd. Meestal worden er stenen, dakpannen, en houten planken gebruikt.
 • Hwal Bop
  Bij Hwal Bop wordt gebruik gemaakt van drukpuntmassage en wordt het beendergestel dat kwetsuren heeft opgelopen tijdens de training gecorrigeerd. Hwal Bop kan echter ook toegepast worden op mensen die geen Hapkido beoefenen en hun gezondheid willen bevorderen. Zo kunnen door middel van de drukpuntmassages bijvoorbeeld nek- en rugklachten worden verholpen.